Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1952, Rákóczi út, 7. kerület

További információk a képhez

1952. A Rákóczi út és az Akácfa utca sarok az árkádosítás előtti állapotban. A kandeláber, derekán a szemétgyűjtővel szerintem még gázlámpát tart. A csúcspont (számomra) természetesen itt is a csibilámpa. A kerékpáron még látható az ebben az időben kötelező "bringás redszámtábla", avagy a tulajdonosi tábla. (Ha esetleg a tulajdonos "elveszíti" valhogyan a bringáját, akkor a "jóindulatú megtalálónak" legyen esélye visszajuttatni a jogos birtokosának...Ez utóbbi mondatot akár egy meseíró is írhatta volna, de én vagyok a tettes...
Itt van ma a Burger King. Ugye nem egyszerű ráismerni?
Az a VIIVV felirat, ami első látásra egy nehezen értelmezhető római számnak tűnik, nem más, mint a VIIVV = VII.kerületi vendéglátóipari vállalat rövidítése. (Köszi Zóth Zoltánnak, Kemény Máriának, Herzfeld Baának és Lubowsky Péternek a megfejtésért!) Ezen helyen volt korábban a Keszey étterem. Erről pedig Meggyes Gyula nagyszerű összefoglalója Keszey étteremről itt. Ui.: A 44. sz.ház oldalában látható egy parkolóórához hasonlító valami. Ki tudja, hogy mi lehetett az?

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Rákóczi út, Korábban Kerepesi út
 • Forrás: Fortepan (05290), ADOMÁNYOZÓ UVATERV
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (3)

Peter Lubowsky
Peter Lubowsky
Valóban gázlámpa. A fejrész innenső oldalán látható kis karral szabályozták a fényerőt.
2013. június 19. 09:49
  Popovics András
  Popovics András
  Nagyon köszönöm a megerősítést kedves Péter.Kaptam már a fejemre, hogy miért nem határozom meg pontosan a gázlámpákról az elektromos lámpákra való áttérés idejét. Nem értik sokan, hogy ez több évtizedig tartott.
  2013. július 10. 02:57
Peter Lubowsky
Peter Lubowsky
Valóban gázlámpa. A fejrész innenső oldalán látható kis karral szabályozták a fényerőt. A VIIVV reklám a VII. kerületi Vendéglátóipari Vállalathoz tartozó Színház Étterem emblémája.
2013. június 19. 09:52