Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1953, Rákóczi út 48., 7. kerület

További információk a képhez

1953. Rákóczi út. Az épület, aminek a tetejét látjuk nem más, mint Pesti Hazai Első Takarékpénztár Erzsébet körúti palotája! (Az "éjjel -nappali"-háza)
A kupola tetején már nincs ott az Ezen képen nagyíthatóan is látható Hermész (más néven Merkúr) szobor. Később egyszerű csúcsdíszt tettek oda, ami a mai napig az épület "csúcspontja".
(Az épület hivatalos címe Erzsébet körút 1.)
A "lobogó" reklám az épületek között "A harag napja" című propaganda filmet reklámozza. A dicsőséges 133 nap egyikén, amikor amúgy is külső támadás fenyegeti a Tanácsköztársaságot, Salgótarjánban is összefognak az ellenforradalmi erők, hogy megdöntsék a proletárdiktatúrát. Ekkor érkezik a városba Feri és Magda, hogy megszervezze a tanácshatalom védelmét...No de ennyit, és nem többet a politikáról!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Rákóczi út, 1804-től Kerepescher Strasse, 1874-től már magyarul Kerepesi út, A 18. században Hatvaner Strasse
  • Forrás: Fortepan.hu (7783), ADOMÁNYOZÓ:FORTEPAN
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©