Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1972, Lenin (Erzsébet) körút, 7. kerület

További információk a képhez

1972, Lenin körút, a Híradó mozi. Pardon, filmszínház.
Az épület egy 1898-ban elkészült egyszerű lakóház. Ennek a földszintjén, pont a sarkon volt 1939 óta a Híradó mozi.
Ma szinte felfoghatalan, hogy az 1950-es, 1960-as, de még az 1970-es években is innen lehetett képes információkhoz jutni a világban történt dolgokról (kb.: egy hetes késéssel)!
Rengeteg olyan dokumentum filmet láttam itt, amelyeknek információit ezen odalamon tudok manapság hasznosítani!
Az aktuális filmek kb. 1-1.5 óra után, rövid szünetekkel újraindultak. Na nem abban az értelemben, amit ma a számítógép világában nevezünk. De ezen szünetek között is be lehetett menni, helyet keresni (mert, hogy nem helyre szóltak a jegyek).
Mondanom sem kell, hogy a legkeresettebb helyek a nézőtér mögötti páholyok voltak! Akiket nem a filmek érdekeltek elsősorban, azok itt "egyéb" nagyszerű élmények részesei lehettek.....
Amit még láthatunk: talán egy nagy Polski Fiat és egy Moszkvics kombi? A két nyugati autó az kakukktojás. De itt van még a fekete-fehér lánckorlát, az ostorlámpa derekán a kalapos lámpával és a fantasztikus gyalogosok. Nem mennek át a tilos jelzésen!

Jelenlegi és régebbi nevei:

Erzsébet körút, Lenin körút
  • Forrás: Fortepan.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (2)

Ráczné
Köszönöm ezt a képet! 25 évet éltem ebben a házban valamikor régen...
Ha érdekel, van sok képem a körútról a '70-es, '80-as és '90-es évekből.
A Táncsics könyvesboltról van fotótok? Ott volt a Barcsay és a Lenin krt. sarkán.
Üdv: R.
2013. október 07. 13:37
László Dorogman
László Dorogman
A parkoló autók közül az első csakugyan egy 125p (azaz nagy Polski FIAT), mögötte egy Moszkvics 408 kombi. A Dohány utcán haladó két nyugati kocsi közül a hátulsó egy Mercedes, alighanem 280 vagy 300 típus, méghozzá osztrák (bécsi) rendszámmal. Előtte talán egy Toyota, de erre nem vennék mérget...
2014. január 04. 10:07