Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1968, Dohány utca, 7. kerület

További információk a képhez

1968, Dohány utca, a Lenin (Erzsébet) körút sarkán a Híradó mozi. Az épület egy 1890-es években elkészült egyszerű lakóház. Ennek a földszintjén, pont a sarkon volt 1939 óta a Híradó mozi. Ma szinte felfoghatatlan, hogy az 1950-es, 1960-as, de még az 1970-es években is innen lehetett mozgóképes információkhoz jutni a világban történt dolgokról (kb.: egy hetes késéssel)! Az aktuális filmek kb. 1-1.5 óra után, rövid szünetekkel újraindultak. Na nem abban az értelemben, amit ma a számítógép világában nevezünk. De ezen szünetek között is be lehetett menni, helyet keresni (mert, hogy nem helyre szóltak a jegyek). A legkeresettebb helyek a nézőtér mögötti páholyok voltak. Akiket nem a filmek érdekeltek elsősorban, azok itt "egyéb" nagyszerű élmények részesei lehettek...A Nagykörúton a telefonfülke ugyanott van, bár ez már bizonyosan nem tantusszal működik, ha egyáltalán még igen...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Dohány utca, 1817-től Tabak Gasse, 1804-től Seiten Landstrasse (Oldalsó Országút)
  • Forrás: Fortepan.hu (221584), ADOMÁNYOZÓ Magyar Kulturális Intézet Varsó
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©