Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1961, Rákóczi út, 7. kerület

További információk a képhez

1961, Rákóczi út, a Tisza mozi a Szövetség utca sarkán.
Itt volt a XIX. század végén a Velence kávéház. Ungerleitner Mór kávéház-tulajdonosban 1899-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy az ő kávéházában is célszerű lenne mozgókép vetítést alkalmazni. Még ebben az évben meg is kezdődtek a vatítések. Ezért nem számítottak fel díjat. A vetítés célja csak az volt, hogy több legyen a vendég. 1917-1918-ban a kávéházat elbontották, és most már mozit létesítettek a helyén, ez 1918-ban PHŐNIX néven nyílt meg. 1945-ben megint FHŐNIX-ként folytatta, mármint SZDP-mozi, e néven 1951-ig. 1951 november 30-i műsorával szerepel ismét RÁKÓCZI MOZI néven.
1959 március 15-étől új neve TISZA MOZI lett, és ekkortól mindvégig ez maradt. A mozi 1994 december 31-én megszűnt.
"Parkírozni" már ekkor is tilos volt ezen a szakaszon, viszont még (már) volt zebra. Apró érdekesség utóiratként: a mozi reklámja a ház oldalán úgy kanyarog föntről lefelé, mint maga a Tisza...Ez nagyszerűen látható itt.
Az aktuális film: Halál a nyeregben.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Rákóczi út, Korábban Kerepesi út
  • Forrás: Fortepan.hu (102358), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11, budapestiregimozik.ininet.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©