Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1940, Erzsébet (Lenin) körút, 7. kerület

További információk a képhez

1940, Erzsébet körút, és ott a (majdnem) vadiúj Híradó mozi. Pardon, filmszínház.
Az épület egy 1890-es években elkészült egyszerű lakóház. Ennek a földszintjén, pont a sarkon volt 1939 óta a Híradó mozi. Ma szinte felfoghatatlan, hogy az 1950-es, 1960-as, de még az 1970-es években is innen lehetett mozgóképes információkhoz jutni a világban történt dolgokról (kb.: egy hetes késéssel)!
Az aktuális filmek kb. 1-1.5 óra után, rövid szünetekkel újraindultak. Na nem abban az értelemben, amit ma a számítógép világában nevezünk. De ezen szünetek között is be lehetett menni, helyet keresni (mert, hogy nem helyre szóltak a jegyek). A legkeresettebb helyek a nézőtér mögötti páholyok voltak. Akiket nem a filmek érdekeltek elsősorban, azok itt "egyéb" nagyszerű élmények részesei lehettek.....
Lehet, hogy a Híradó mozit is újra kellene indítani a hírekre kényelmesebben reagálók részére...?

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Erzsébet körút, 1950-től Lenin körút, 1875-től Erzsébet körút
  • Forrás: Fortepan.hu (94421), orig: VASKAPU UTCA
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©