Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1958, Lenin (Teréz) körút 6. kerület

További információk a képhez

1958. Lenin körút. Szemben a Nyugati pályaudvarral a Szikra mozi. 1926-ban kezdte meg működését moziként a Nyugati Pályaudvar szomszédságában. Vetítőterme 700 ember befogadására volt képes! 1923-24-ben épült a Teréz körúton, a Corvin mozit is jegyző Bauer Emil tervei alapján. 1931-ben az amerikai Metro-Goldwyn-Mayer vette át, ettől kezdve már a Scala-Metro nevet viselte. (Nocsak, honnan is vette a nevét a közeli Skála Metro Áruház...?) 1950-től lett Szikra mozi. Különlegessége volt a nézőtér fölött a nyitható tető. No és mellette a Tavasz bár...Az út kockakő, de az első autó vajh mi lehet? A hátsó egy Wartburg 311-es (Dorogman László).

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Teréz körút, 1950-től Lenin körút, 1882-től Teréz körút, 1860-as évektől Vas utca (Eisen Gasse)
  • Forrás: retronom.hu,https://retronaplo.hu/budapesti-mozik-filmszinhazak-regi-kepeken/,https://nfi.hu/
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

László Dorogman
László Dorogman
A hátulsó autó egy Wartburg 311. A kor jellegzetessége, hogy az "úri közönség" akkoriban autóval járhatott moziba, mert hogy talált parkolóhelyet a Nagykörúton (!) a filmszínház előtt. A Szikra amúgy arról is nevezetes (volt, mára ugyanis ez is bezárt), hogy nyári melegek idején, főleg az esti előadások alatt kinyitották a nézőtér mennyezetét, így enyhítve a forróságot (légkondicionálásról akkoriban még nem is hallottunk Magyarországon).
2014. január 04. 10:14