Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890 után, Podmaniczky utca, 6. kerület

További információk a képhez

1890 után, Podmaniczky utca, a Ferdinánd híd. Eredeti nevén: Kétszív utcai híd. Aztán (a rólam elnevezett) Élmunkás híd lett...
Manapság újra Ferdinánd híd. Nekem csodaszép!
És egy kis utóirat: Az utca Podmaniczky Lászlóról (1792-1865) kapta a nevét minden más hiedelemmel enben.
A XIX. századi Pesten (még nem Budapest) szokásban volt, hogy a városnak telket adományozó személyről utcát, vagy teret neveznek el. Jelen esetben, a mai Podmaniczky utca esetében is így történt. Ami, sok helyen egy történelmi tévedés következtében Podmaniczky Frigyes nevéhez köttetik, azaz valóban egy tévedés!!! 
Az 1860-as évek derekán báró Podmaniczky László a saját földbitrokát áldozta fel a Nyugati pályaudvar (ekkor még Pesti indóház) építésére. Tehát az utca teljes neve hivatalosan: Podmaniczky László utca.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Podmaniczky utca, Rudas László utca

Érdemes utánanézni:

http://www.onkormanyzatiklub.hu/kulonleges-eletrajzok/832-baro-podmaniczky-frigyes
  • Forrás: Fortepan.hu (82390), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.066, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©