Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900-as évek eleje, Deák Ferenc tér, 5. és 6. kerület

További információk a képhez

1900-as évek eleje. A Deák tér és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződés. Ekkoriban Deák Ferenc tér és talán a Vilmos császár út néven. A kép bal szélén a Kremnitzer-ház,  aminek Deák Ferenc rér 1. volt a hivatalos házszáma. Ez megegyezett a Későbbi Bajcsy-Zsilinszky út 2.-vel. Díszes kandeláberekkel, konflisokkal, jól öltözött emberekkel. Talán még népviseletben is(?) egy kisebb csoport az Anker-udvar előtti fa alatt.  A háttérben a Szent István Bazilika. A kép jobb oldalán a Gyertyánffy-ház, avagy az Anker-udvar. Ez a ház arról híres, hogy itt tüntették fel először a kapualjban az itt lakók névsorát, valamint itt szedtek először kapupénzt egy budapesti házban. Később a helyén épült meg a mai napig ott álló Anker-palota. A villamos az még nagy valószínűséggel  alsószedős, viszont halálbiztosan nyitott peronú! (Ez nem célzás volt az alsószedős villamosra...)
És bizony itt a bizonyíték, hogy igenis volt Bajcsy-Zsilinszky út 2,4,6,8,10!  Egy ici-pici szépséghibával: itt még Vilmos császár út volt a neve.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1866-tól Deák Ferenc tér, Landstrasse, 1819 ben Kohlplatz, Kohlmark, Káposztás piac, Szén piac, Szén tér, Az 1830-as években Judenmarkt (Zsidó piac) vagy Judenplatz (Zsidó tér), Török tér, a (Vordere) Evangelische Kirche Platz (Evangélikus templom (előtti) tér) , 1866-ban nevezték el a „haza bölcse” után Deák Ferenc térnek, és ez a neve azóta is!
 • Forrás: varosban.blog.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (3)

Mihálffy László
A képen látható villamostípust (későbbi 1400-as) 1899-1900-ban gyártották, így szerencsésebb volna "1900 körül", vagy 1900-as évek elejét írni, esetleg 1900-1910 között (mivel a viszonylatszám hiánya miatt 1910 utáni már nem lehet a kép).
2013. október 15. 21:12
Bóka László
Még egy apróság, de ez már a kákán a csomó: nem minden Erzsébetvároshoz rendelt fotó erzsébetvárosi, ahogyan ez sem az. Pontosítani kellene.
2013. november 06. 20:08
  Popovics András
  Popovics András
  Igen, van benne igazság. Nehéz egy ilyen képnél, mint ez is, pontosan meghatározni a városrészt, de megpróbálom.
  2013. november 07. 04:06