Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1956, Marx tér, az eredeti Westend-ház, 6. kerület

További információk a képhez

1956, Marx tér, az eredeti Westend-ház. Az épület félkör alakú volt. Ez elég jól kivehető a képen. És talán az sem a véletlen műve, hogy Demján Sándor és stábja miért is választotta a részben ennek az épületnek is a helyére épült bevásárló-kötzpontnak a WestEnd City Center nevet!
Szinte pontosan ezen a helyen van ma is az Autóbusz végállomás.
De ilyen MÁVAG tr 3.5-ös nem, hogy itt nem megtalálható, de sajnos a múzeumokban is legfeljebb csak részletekben. Kár...
De legalább a kandeláberek jól néznek ki.Jelenlegi és régebbi nevei:

Nyugati tér, Marx tér, Berlini tér
 • Forrás: Fortepan.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (6)

Gyökhegyi Bánk
Itt egy kis korrekcióra lenne szükség, ugyanis a "Banánsziget" elnevezés nem a Westend házzal függött össze. Egy ilyen nagy épület alaprajza nem indokolta volna ezt a kedveskedő hangulatú elnevezést, ráadásul, akkor már inkább lehetett volna kifliház, vagy kiflisziget, mert a kifli inkább illett volna a pesti köznyelvbe.

A Képmentő 156-os számú írásában a Westend ház felrobbantásával kapcsolatban ez a 2010.02.28. dátumú link található a Neten:
http://www.nol.hu/kult/kepmento_156__dedapaink_nyugati_vege?ref=sso , amiben a következő vonatkozó szöveg olvasható:
"A Banán-sziget az Ilkovits ellenpontja volt: az édesszájú, ártatlan felvilág hízóhelye. Kis pagodaszerű pavilon állt itt, ahol mindenféle keleti csemegét, törökmézet, halvát, árpacukrot, kandírozott gyümölcsöket meg ilyesmiket árultak, míg árulhattak." Magáról a pavilonról egész jó felvételek állnak a rendelkezésünkre, például a Fortepan 32589 sorszámú képe. 1908-ban született édesanyám sokszor emlegette ezt a pavilont, ahol lehetett banánt is kapni, amit ilyenkor kifüggesztettek, hogy jól látható legyen. A tér közepén lévő járdasziget ezért önmagától kínálta a banánsziget elnevezést, ami egyébként közismert és közkedvelt randevúzóhely is volt.
2013. november 14. 12:03
  Popovics András
  Popovics András
  Köszönöm, javítottam.
  2013. november 14. 16:32
schuster ervin
Kerestem a XVI. kerületet, de sajnos nem találtam. Véletlenül vagy nincs róla foto?

Köszönettel, egy volt XVI. kerületi lakos.
2013. november 14. 18:29
  Popovics András
  Popovics András
  Jogos a kérdés. És végre megnyugtató válasz is adhatok.Éppen két napja kaptam egy látogatótól egy XVI. kerületről szóló könyvet érdekes képekkel és információkkal.Ezt a munkát fogom az első helyre tenni. Igyekszem, de lehet, hogy így is bele fog telni egy-két hétbe...
  2013. november 15. 02:22
Soósné Gombár Andrea
Soósné Gombár Andrea
Ebben a házban kezdtem az életem :) 1970-77-ig, nagymamámék azt mesélték, hogy kupleráj volt, bocsánat a szóért, nem tudok szebbet rá, a földszinti lakás volt a madamé az emeletiek a lányoké, lent rendes lakás, fent kis szobák egy mosdóval. Köszönöm a múltidézést :)
2013. november 14. 18:48
  Popovics András
  Popovics András
  Én köszönöm a kiegészítést. Máshonnan is hallottam már a ház "ezen irányú" felhasználásáról, de így már bizonyossággal elmondható róla eme tulajdonsága
  2013. november 15. 02:16