Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1969, Lenin (Teréz) körút, 6. kerület

További információk a képhez

1969, Lenin (Teréz) körút. Egy kis adalék a Nyugati pályaudvar, a Pesti indóház, és ennek környékéhez. A lényeg, hogy itt még teljes pompájában, de csak félrészben látható a MÁV igazgatósági épülete. Ezen a képen persze a Muki és vontatmánya a legfontosab, de összességében, úgy vélem, hogy inkább a következő épület, azaz a MÁV igazgatósági épülete az érdekesebb. Mert ugye ennek a helyén van ma a forgó-óra és a gödör a Nyugati téren.
Akit érdekel a részlet és a múlt, az nézzen utána itt, az oldalamon a "Pesti indóház" címke keresésével! Érdemes!
No, de mi is a a Muki? 
A Budapesten közlekedő villamosvasúti motoros fedett teherkocsikat a pesti népnyelv Muki névre keresztelte.
A téglatest alakú, faborítású, kéttengelyes járművek először 1926-ban jelentek meg az utcákon. Ekkor kapták jelenleg is szokásos szürke színüket. Mindkét oldalukon tolóajtó található, és egy részükben daru a teher beemeléséhez. A háború után ezekkel szállították Budapest jelentős részén az élelmiszert. A teherforgalom az akkori BSzKRt (Beszkárt), majd a Fővárosi Villamosvasút, végül a Budapesti Közlekedési Vállalat vonalain 1996-ig rendszeres volt.
A Mukik egy részét síncsiszolóvá vagy hóseprővé építették át, néhányat pedig eladtak vidéki villamosüzemeknek.
Jelenleg már csak öt darab Muki van állományában Ferencváros kocsiszínben. A háttérben egy Skoda 706-os autóbusz.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Teréz körút, 1950-től Lenin körút, 1882-től Teréz körút, 1860-as évektől Vas utca (Eisen Gasse)
  • Forrás: Villamosok.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©