Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1955, Jókai utca 10. és 12., 6. kerület

További információk a képhez

1955, Jókai utca 10. és 12., a Zichy Jenő utca előtt. Látszólag egy kevésbé érdekes kép. Pedig dehogy! Először is: megérkezett a tüzelő! Azaz a korabeli tüzelőanyagok egyike, a fa. (A másik a szén, erről máshol többet.) Részletezem a fiatal érdeklődők miatt. A tüzelő, azaz a szilárd tüzelőanyag ekkor, és még vagy 3 évtizedig. Ezzel, meg a szénnel (is) fűtöttek anyáink, nagyanyáink, dédanyáink. (Bár létezett már a gázfűtés is, de röviddel később az olaj volt soron, napjainkban pedig már a gáz és a villanyáram az elsődleges.) De itt még nincs vége az érdekességeknek...A kép bal oldalán a jeges méri ki az aktuális anyagot a vevőnek. A jeget akkoriban (és még vagy 15 évig) -hűtőszekrény még nem lévén - a jégszekrényekben használták az említett őseink az élelem hűtésére.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1925-től, (az író születésnapjának 100. évfordulójára) Jókai utca, 1874-től Gyár utca, 1785-től Fabriken Gasse
  • Forrás: Fortepan.hu (148372), orig: BARBJERIK FERENC
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©