Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1896 táján, Andrássy út a Váci körút (Bajcsy-Zsilinszky út) kereszteződés Andrássy út, 6. kerület

További információk a képhez

1896 táján, Andrássy út a Váci körút (Bajcsy-Zsilinszky út) kereszteződés. Ez a kép a közlekedés, ezen belül elsősorban a tömegközlekedés szempontjából érdekes. Jelen van a régmúlt, a kicsivel kevésbé régmúlt és még a jelenkor is egy kicsit.
Szóval: Az Andrássy úton (ahol egyébként sohasem lehetett felszíni, kötött pályás közlekedés), még itt van az Omnibusz. (Csak ez közlekedhetett az Andrássy úton a felszínen.)
Egyidejűleg itt van -keresztirányban- a Lóvasút- egy nagyszerű példánya is 72-es rajtszámmal... Van hintó, van konflis és van kézikocsi is. Ám két, még ezeknél újabb közlkedési eszköz is létezik már ekkoriban. Ezen kettő közül viszont egyik sem látható a képen. Az egyik a FÖLDALATTI! Nem metró!!!  (Nem véletlenül írtam nagy betűkkel!) Híven a nevéhez csak a díszes-míves lejárója látható a Fonciére-palota oldalában és a szemközti oldalon is. A másik valószínűleg azért nem látszik, mert az első automobil (egyes források szerint 1905-ben) érkezett Budapestre és eléggé el nem ítélhető módon nem volt jelen a fényképezésnél...
Van rajta sapka-nincs rajta sapka... Na ezeknek az embereknek eme kitétel következményeitől nem kellet félniük...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-óta Andrássy út, 1957-től Népköztársaság útja, 1956 októberétől Magyar Ifjúság útja, 1950-től Sztálin út, 1886-tól Andrássy út, 1883-tól Sugár út, 1840-es években Maurergasse (Kőmíves utca), 1830-as évektől egy része Schiffmannsplatz (Hajós tér), Herminenplatz (Hermina tér),, 1768-tól Ellbogengasse (Könyök utca)
  • Forrás: Budapest régi képeken Facebook csoport
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©