Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1906 táján, Andrássy út, 6. kerület

További információk a képhez

1906 táján, Andrássy út. Szemben az Operaház (Ybl Miklós, 1884). Budapesten a Földalatti már üzemel. Ezt igazolni látszik az Operaház előtti lejárója. Ami nem véjetlenül ilyen alacsony. Akkor még gondoltak a várostervezők arra is, hogy egy olyan lejáró, mint ami itt, a Gizella (Vörösmarty téren is volt látható) ne takarja el a mögötte lévő látványos épületet.
(Hivatalosan a mi Földalattink a második Európában és első a Kontinensen. Ami az erőforrást illeti (elektromos hajtás) abban is a 2. a Kontinensen. 
Szemben az Operával a kép bal szélén a Drechsler-palota. Ami ugyan a második neve, de az aljában működött a Drechsler-kávéház (valószínűleg innen a név). Eredetileg a MÁV Nyugdíjintézetének bérháza volt.
Ami viszont figyelemre méltó, az a kávéház kerthelyisége és annak is -nem is tudom, minek nevezzem- a kerítése! Kovácsolt vasból. És még az asztalok lábai is.
A kandeláberek tetején még talán gáz a fényforrás.
A másik érdekesség: úgy tűnik, hogy az utat locsolták. Gondolom a lovaskocsik "kipufogó-terméke" miatt.
Az útburkolat talán fakocka, de lehet, hogy már kockakő.


Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Andrássy út, 1957-től Népköztársaság útja, 1956. októberétől Magyar Ifjúság útja, 1950-től Sztálin út, 1886-tól Andrássy út, 1840-es években Maurergasse (Kőmíves utca), 1883-tól Sugár út (Radial Strasse), 1830-as évektől egy része Schiffmannsplatz (Hajós tér), Herminenplatz (Hermina tér), 1768-tól Ellbogengasse (Könyök utca)
  • Forrás: Fortepan.hu (32126), orig: GGAABBOO
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak."