Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek, Podmaniczky utca,, 6. kerület

További információk a képhez

1890-es évek, Podmaniczky utca, a Ferdinánd híd a Szív utca felől, szokatlan szemszögből. De ilyen is volt...
Aztán Élmunkás híd lett a neve. Aztán napjainkra ismét Ferdinánd híd...A hidat 1874-ben adták át először. Ekkor Kétszív utcai híd volt a neve. Később Nádor híd is volt a neve.
Maga a pályaudvar már működött ekkor Pesti indóház néven, 
de már készülőben volt az utódja, az ezt felváltó pályaudvar, ami 1891-ben kapta a Nyugati nevet.
A villamos sinek (nagy valószínűséggel az ekkor még talán lóvasút, 1910 után pedig a 8- as villamos sínei) a kockaköves utca szélén vannak. A híd megépítésekor, 1873-ban a Podmaniczky utcai felhajtóívek mellvédjének aljába díszkutat helyeztek, Louis Victor Michel Mercier francia szobrász (1810-1894) nőalakos alkotásával. E szobrot 1927-ben, majd 1999-ben újrafaragták (utóbbit Varga Tamás). Érdekes látni, hogy az itt látható külső feljárót felváltotta az alulljárós feljáró a híd két oldalára...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Podmaniczky utca, 1951-től Rudas László utca, 1874-től Podmaniczky utca, 1820-as évektől Drei Lammer Gasse (Három Bárány utca), később csak Bárány utca
  • Forrás: Fortepan.hu (82375), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.051
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©