Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek eleje, Andrássy út, 6. kerület

További információk a képhez

1890-es évek eleje. Szemben egy kicsit balra a Foncière-palota. Átellenben az  Andrássy út 1., vagy Bajcsy-Zsilinszky út 11., avagy Paulay Ede utca 2., azaz a Stein-palota. 1882-ben Láng Adolf terve alapján adták át a két sarokkupolában végződő négyemeletes, eklektikus stílusú bérházat.
Keresztben a Váci (Váczi) körúton még lóvasút dübörög, nem is egy. Az említett házak tetejét még díszes kupolák díszítették. Sajnos napjainkra ezek nem maradtak meg. A Fonciére-palota kupolája alatt szinte eltörpül Hermész szobra. Érdekesség még, hogy az 1882-ben Feszty Adolf építész tervei szerint elkészült, az épület tetején található Hermész szobor, ami egy kicsit furcsa egy biztosítótársaság székházának a tetején lévén Hermész a tolvajok védelmezője is volt...


Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Andrássy út, 1768-tól Ellbogengasse (Könyök utca), 1830-as évektől egy része Schiffmannsplatz (Hajós tér), Herminenplatz (Hermina tér), 1840-es években Maurergasse (Kőmíves utca), 1883-tól Sugár út, 1886-tól Andrássy út, 1950-től Sztálin út, 1956. októberétől Magyar Ifjúság útja, 1957-től Népköztársaság útja
  • Forrás: Fortepan.hu (82558), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.033
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©