Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1887, Teréz körút a Nyolcszög tér felől (Oktogon), 6. kerület

További információk a képhez

1887, Teréz körút a Nyolcszög tér (Oktogon) felől a Király utca felé nézve. Ha pedig 1887., akkor itt a "Próbavillamost" láthatjuk, ami 1887. november 28-tól az első és már igazi villamos. Igaz, még alsószedős és keskeny nyomtávú. A Siemens és Halske cég kapott engedélyt az 1000 mm nyomtávolságú alsóvezetékes pályaszakasz megépítésére személyesen Baross Gábortól, a "vasminisztertől". A Szondi utcánál volt egy ideiglenes megállója, a Nyocszög térnél (1920-as évektől Oktogonnál) egy állandó, a Király utcánál pedig végállomás. A képen ugyan nem látszik, de ezen első villamos zöld volt. És még egy érdekesség: a személyzet nem beszélt magyarul...A Nyugati pályaudvar és a Király utca között közlekedett. Micsoda szép neve volt: Nagykörúti villamosvasút. Balra a Batthyány palota. A kép jobb oldalán látható kandeláber csodaszép, ekkor talán még gázlámpa fejekkel...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Teréz körút, 1950-től Lenin körút, 1882-től Teréz körút, 1860-as évektől Vas utca ( Eisen Gasse)
  • Forrás: Fortepan.hu (82557), ADOMÁNYOZÓ: BUDAPEST FŐVÁROS LEVÉLTÁRA, fotó: KLÖSZ GYÖRGY
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©