Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1883, Körönd (Kodály körönd), 6. kerület

További információk a képhez

1883, Körönd (Kodály körönd), a Vasutas-ház. Ez a legrégibb, még az építés alatt készült fotó Kauser József neoreneszánsz stílusú épületéről. Az Andrássy út kiépítése (1871-1876) előtt szemétlerakó gödör volt itt, amit az Andrássy út sugárúttá építésekor feltöltöttek.
A szimmetrikus tér négy épülete közül az egyik, az 1885-ben átadott Vasutas-ház. Kauser József  tervezte.
A négy ház előtt kis parkok vannak még ma is, bennük egy-egy szoboralakkal.
Ezen ház előtt napjainkban (Vak) Bottyány János szobra.
1971-től Kodály körönd. 
Az Andrássy út 87–89-ben, azaz, az Andrássy-udvarban élt Kodály Zoltán. (Bukovics Gyula, 1883–1885). Egykori lakásában működik a Kodály Zoltán Emlékmúzeum és Archívum...
A Vasutas-ház -ezen kép- tetőterében 2014. július 15-én délután tűz keletkezett (tisztázatlan körülmények között). A lakókat evakuálták, az épület teteje teljesen leégett. A házat életveszélyessé nyilvánították.
Hogy mi lesz vele, az talány...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1971-től Kodály körönd, 1945-től Körönd, 1938-tól Hitler tér, 1890-es évektől Körönd
  • Forrás: 444.hu, FSZEK, Divald Károly felvétele
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©