Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

2017, Hajógyár utca, az ELSŐ DUNA-GŐZHAJÓZÁS TÁRSASÁG székháza, 3. kerület

További információk a képhez

2017, Hajógyár utca, az ELSŐ DUNA-GŐZHAJÓZÁS TÁRSASÁG székháza. Budapest egyik legrégibb nagyüzeme volt az Óbudai Hajógyár. Gróf Széchenyi István kezdeményezésére jött létre 1835-ben, amikor az Első Duna-gőzhajózási Társaság (DGT/DDSG) az Óbudai-szigetet megszerezte. Az itt készült első hajót – az Árpád oldalkerekes, fa testű gőzhajót – 1836-ban bocsátották vízre. 1844. augusztus 10-én a Széchenyi nevét viselő gőzhajó avatásán itt hangzott fel először nemzeti imádságunk, a Magyar Himnusz nyilvános közünnepen! És még egyérdekesség: 1917-ben 4 tengeralattjáró is készült a hajógyárban. A 25. Sztiget fesztivál mindenkori eseményeit figyelmen kívül hagyva érdemes a Hajógyár történelmét és az épület homlokzatán lévő domborműveket is megtekinteni!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1879-től Hajógyár utca, Előzőleg (az 1840-es évektől Schiffwert Gasse
  • Forrás: Saját
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©