Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1938, Kiscelli utca, 3. kerület

További információk a képhez

1938, Kiscelli utca. A domb tetején a Schmidt kastély. 
A Kiscelli utca nevét a Bécsi út mentén, a Remetehegyen álló kolostorról nyerte, melynek épületét a Zichy család, Óbuda birtokosa, a Trinitárius rend számára Johann Entzenhoffer bécsi építész tervei szerint emeltette 1744-1748-ban. A templom a stájerországi Mariazell búcsújáró és kegyhely mintájára 1747-1760-ban épült. A rendet 1783-ban II. József feloszlatta. A császár a kolostor helyiségeiben először kórházat akart berendezni, de végül laktanya épült ide. Először katonai ruharaktár, majd hadirokkant-laktanya (Invalidenhaus) létesült. A katonai kórház közel egy évszázadon keresztül működött, és csak az 1890-es években szűnt meg.
1912-ben Schmidt Miksa műbútorasztalos magántulajdonába került, aki fényűző kastéllyá alakította azt.
Schmidt Miksa végrendeletében a fővárosra hagyta.
Az épület restaurálása, az eredeti állapot visszaállítása 1939-ben kezdődött.
Napjainkban Kiscelli Múzeum. Részben a Újkori Várostörténeti Osztály és a Fővárosi Képtár működik itt.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Kiscelli utca, 1874-től (korábban) Kis Cell utca, 1862-től Kleine Zell Gasse
  • Forrás: Fortepan.hu (15660), orig: BENKE IMRÉNÉ
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©