Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1930 körül, Bécsi kapu tér,1. kerület

További információk a képhez

1930 körül, a Bécsi kapu tér, a Magyar Országos Levéltár, ami
közgyűjteményi intézet, mely nemzeti kincseknek számító iratokat őriz. Pecz Samu utolsó, eme nagy műve az Országos Levéltár budai Várban álló épülete volt, aminek megtervezésével már 1898-ban megbízták, de csak 1913-ban kezdték el az építését, és csak halála után készülhetett el Nagy Károly jóvoltából 1939-ben... Kiemelt szerepet játszott tervezésében az épület áttekinthetősége és tűzbiztossága. Sajnos a bombabiztosság nem.
Az oltásra szánt víz tározóját abba a toronyba helyezte, amibe a kémény is került, így a tárolt matériát megvédte télen a fagy ellen. Annak érdekében, hogy a kéménybe feljutó szikra vagy hamu ne okozzon tüzet, az egész tornyot 76 méter magasra emelte, ahol már nem jelenthetett veszélyt a száraz iratokra. A toronyból szép kilátás nyílik a budai hegyekre, ezért a tetejére erkélyt illesztett. Nem alkalmazott az épületen fát, a tetőszerkezetet is vasbetonból tervezte. ("Forrás: sulinet.hu)
Egy nagy hibát azonban elkövetett. Ilyen értékű irathalmazt semmiképpen sem lett volna a felszín közelében tárolni. Ezt bizonyítják a háborús események.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Bécsi kapu tér, 1860-tól Wiener Tor Platz, 1854-től Juden Platz (Zsidó tér), 1696-tól Wiener Platz, Wiener Platzer (Bécsi tér), A XVI.-XVII. században Becs kapuszu mahalle (Bécsi kapu mahalle), 1320-tól Szombathely, Szombat piac
  • Forrás: www.budapesti.eoldal.hu, sulinet.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©