Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek, Várkert rakpart (Ybl Miklós tér), 1. kerület

További információk a képhez

1908, Ybl Miklós tér, a Várbazár, vagy Várkert bazár, avagy Királyi várbazár.
Ybl Miklós tervei szerint épült 1875 és 1883 között neoreneszánsz stílusban. 
Köszönhetően Klösz György igen jó felbontású képének felfedezhető a háttérben a Gellérthegyi Kioszk, a Citadella, a Tabáni Alexandriai Szent Katalin-plébánia, valamint a Várkert Kioszk is.
Ebből lett később az Ifipark, azaz a Budai Ifjúsági Park...
"Tudnivalók a Budai Ifjúsági Park látogatásával kapcsolatban: Belépés csak 18 éven felüli fiúk és 16 éven felüli lányok részére, nyakkendőben, világos ingben, zakóban. Vászonnadrágban a belépés tilos. Kitiltást eredményeznek a következő kihágások: Ízléstelen táncolás, nem twist számra történő twistelés, egy lánnyal több fiú twistelése, fiúk egymás közti twistelése, és más, feltűnést keltő viselkedés." (Belépési szabályzat, 1962)
A park hírhedt ura, zsarnoka a Cseh Tamás által is megénekelt Rajnák László elvtárs volt ("Egy Rajnák nevű klubvezető vigyázott ránk, amíg Mambó magnón szólt a dal"), aki később sikkasztás miatt lebukott.
Aki számított a magyar könnyűzenei, majd rock életben, az itt fellépett: Metró , Omega, Illés, Sakk Matt, Mini, Kex, Syrius, Piramis, Korál, P. Mobil, Beatrice,Tűzkerék, Taurus, Hobo Blues Band, Karthago, Dinamit, Hungária, Bergendy, Edda és még sokan mások. 1980-ban egy Edda koncerten a park bejáratához vezető lépcsők kőfalai leomlottak, s öt fiatal megsérült, a két hónapi bezárás már előre vetítette a jövőt.
Fent a Citadella még emlékmű nélkül. A napjainkban alatt 2014 értendő.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Ybl Miklós tér, 1906 előtt Várkert rakpart
  • Forrás: Fortepan.hu (82522), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.198, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©