Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1913, Orom utca, 1. kerület

További információk a képhez

1913, Orom utca, épül a Hegedűs-villa. Későbbi nevén Vörös-Villa.
A "várkastély" alapozása bio-energiával. Lehet, hogy a kalap volt ekkor a munkavédelmi eszköz...A Schoch (Hegedűs)-villa
A PÉNZ BÁSTYÁJA.
Schoch Frigyes tőzsdespekuláns 1902-ben befejezett világkörüli útja során döntötte el, hogy megépítteti egy genovai dombon látott márványborítású várpalota pontos mását. Mivel a nagyratörő, amatőr fotósként is ismert vállalkozó 1923-ban csődbe ment, így a gellérthegyi ikervilláknak szánt épületek közül csak a baloldali készülhetett el 1913-1914 között K. Császár Ferenc tervei szerint Holló János egykori telkén. Schoch villájában élt és alkotott (amikor nem volt éppen balatonlellei villájában) 1908-tól Kandó László (1886-1952) festőművész, a Képzőművészeti Főiskola tanára, majd rektora.
A klinkertéglái miatt Vörös Háznak is nevezett épület a Hestia Házépítő Rt. kezelésébe került. 1926 októberében költözött a villa első emeleti lakásába dr. Hegedűs Lóránt (1872-1943), aki korábban a Teleki- és a Bethlen-kormányok pénzügyminisztereként tevékenykedett. A budapestiek - tévesen- ekkortól hívják az épületet Hegedűs-villának.
• Az épület legfelső emeletét jelenleg a magyar származású amerikai filmproducer Andy Vajna bérli. (forrás: urbface.com)
Apró érdekesség: a fényképet maga SCHOCH FRIGYES készítette...
A háttérben, balra fent, nem a Gellérthegyi Kioszk látszik, hanem Schoch Frigyes korábban épített nyaralója az eggyel feljebbi Bérc utcában (ez már nincs meg, úgy mint a Kioszk sem).

Jelenlegi és régebbi nevei:

1878-tól Orom utca, 1850-es évektől Schanz Gasse (Sánc utca), A XIX. században Schrecker Gasse ( Ijesztő vagy Rémisztő utca), Esetleg 1879 előtt Schrecker Ignácról elnevezvén... (1834-1888/ fényképész)
  • Forrás: Fortepan.hu (27748), orig: SCHOCH FRIGYES
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©