Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1948, Krisztina körút, 1. kerület

További információk a képhez

1948, Krisztina körút, Déli pályaudvar.
A terméskő borítású, félkör alakú homlokfal tetején volt a mozdony-fordító. Ezen a képen azt láhatjuk, hogyan lehet ezt NEM rendeltetésszerűen használni.
Ui.: Visnyovszky Levente jóvoltából: A baleset maga 1948 szeptember 18-án, szombaton történt, oka emberi mulasztás és műszaki hiba együttese volt. A 411.292 számú "Truman" mozdony Kelenföldről továbbított egy 1377 tonna tömegű tehervonatot a Délibe. A vonat kézi fékezéssel közlekedett, vagyis a kellő fékhatásról a figyelőféken elhelyezkedő vonatvezető (aki nem azonos a mozdonyvezetővel) és öt - különböző kocsikra beosztott - fékező gondoskodott. A fékeket a mozdonyvezető gőzsíppal adott jelzéseinek megfelelően kellett kezelniük. A baleset vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a mozdonyvezető késve adott "féket húzd meg” jelzést, a fékezők nem mindegyike kezelte a féket (csak három kocsin találták nyomát a fékek használatának), és a behúzott fékek közül is legalább egy az előírtnál gyengébb hatással működött, ezért a szerelvény, bár a fordítókorong végét már egészen kicsi, 4-5 km/h sebességgel érte el, megállni nem tudott. A balesetben közrejátszott még néhány kisebb balszerencse, figyelmetlenség és a kapkodás is, de végül a mozdonyvezetőt, a vonatvezetőt és a zárfékezőt ítélték el büntetőperben és fegyelmi eljárás keretében is. Nekem érdekes volt, hogy a mai áron körülbelül 34 millió forintos kárral járó esemény miatt a kiszabott legmagasabb büntetés egyhavi fogház volt. A mozdonyt kijavították, később 1960 december 5-én Pesterzsébeten egy halálos balesetnek is részese volt, majd végül 1972-ben selejtezték.
Az információkat az Indóház magazin 2008 szeptemberi számában találtam, ott felsorolják az adatok forrásait is. Köszönjük!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1961-től Krisztina körút, 1890-től Krisztina körút, 1888-tól Budai körút, 1875 körül Vérmező út, Graben (árok) út, 1854 előtt Graben Gasse, 1874-től Árok utca, 1836 előtt Sankt Johannes Gasse
  • Forrás: egyker.blog.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©