Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1963, Fő utca, 1. kerület

További információk a képhez

1963. Fő utca és a Ganz utca sarok. A háttérben a Király fürdő (Király gyógyfürdő).
A Király gyógyfürdő az egyetlen olyan, napjainkban is használatban lévő fürdő a fővárosban, melyet Buda török megszállása idején építettek.
1565-ben Arszlán budai pasa kezdette meg építését, melyet utóda, Szokoli Musztafa pasa parancsnoksága idején fejeztek be. Vízellátása a mai napig a Szent Lukács Gyógyfürdő térségében feltárt hévvizes kutakból történik. 
1796-ban a terület és az építmény a Kőnig család tulajdonába került, amiből az elnevezése származik.
Az előtérben A Szent Flórián templom.
Jellegzetes még a kockakő, mint útburkolat, valamint a fentebb látható lámpatest. Eme lámpatest arról emlékezetes, hogy (lévén egy kábelre felfüggesztve végezte a feladatát ) a fénykévéje úgy világította be az alatta lévő területet, ahogy a szél fújt . Azaz lengedezett, kóválygott .

Jelenlegi és régebbi nevei:

Fő utca

Érdemes utánanézni:

Király fürdő
  • Forrás: Fortepan.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

Ilonka Vass
Ilonka Vass
Örülök, hogy végre megtaláltam ezt az értékes és szép oldalt!!! Köszönöm!
2013. szeptember 15. 13:00