Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1960, Clark Ádám tér, 1. kerület

További információk a képhez

1960, Clark Ádám tér és a 0 kilométerkő. No meg a BERVA moped. Motor+pedál.
A RIGA, és még inkább a VERHOVINA, valamint egy Komár nevű vetélytárs mopedek előtt ez volt a sláger. Olyannyira, hogy még egy reklám fénykép is összejött vele. Nem is akárhol! A 0 kilométerkő előtt. A második 0 kilométerkő előtt. A szobrot Molnár László alkotta, és a címe: a távolba néző szerelő autókerékkel.
A szobor 1953-tól 1975-ig volt a Clark Ádám téren Budapest egyik jellemző eleme. Ekkor -számomra- ismeretlen okból leváltotta a mai 0 kilométerkő, immáron Borsos Miklóstól. A második 0 kilométerkő, ami napjainkban a Rákoshegyi vasútállomás előkertjében fellelhető. Hogy miért ide "száműzték" szegény szerelőt, az rejtély...
A mocirol néhány szó: A Berva egy Felnémeten, az Egri Finomszerelvénygyárban 1958 és 1962 között gyártott segédmotorkerékpár volt. A kerékpárra szerelhető (szerelt) Dongó segédmotoros kerékpárt váltotta fel(le).
Ugye ismerősek a szavak...?
Én magam Verhovinával kezdtem...
És ha azt nem kaptam volna édesapámtól , akkor talán ez az oldal sem lenne...(Lásd: főoldal, bevezető!)

Jelenlegi és régebbi nevei:

1912-től Clark Ádám tér, Az 1870-es évek közepétől Lánchíd tér, Az 1860-asévektől Népszínház tér
  • Forrás: Beküldte: City 132-Várkonyi Pisti
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©