Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1955, Bem rakpart, 1. kerület

További információk a képhez

1955, Bem rakpart, a Kossuth híd, budai hídfő. Már ott is volt csibilámpa és előtte a fa rendőrkunyhó, a "fakabát"
Minő apró érdekesség: eme ideiglenes híd alatt is volt gyalogos aluljáró! A hídon még világítás is volt ...
A Híd "alkotója" Mistéth Endre, újjáépítési miniszter, a Magyar Közösség (antifasiszta szervezet egyik vezetője) volt.
A híd innen-onnan összeszedett elemekből készült, jeges árvízben, rekord gyorsasággal. Életművéhez tartozik az első feszített beton híd Ferihegy felé, (ma használaton kívül) az akkori Európa legnagyobb feszített betonból készült tetejű Fürst Sándor Autóbusz Állomás a XI. kerületben (ma is működik). A Magyar Közösség elleni perben börtönre ítélték, a börtönben dolgozott az assuáni gát tervezésén. "Tévedésből" két évvel tovább tartották lecsukva, így megúszta 56-ot: papírja volt, hogy nem volt szabadlábon, így a Kádári megtorlásoktól mentesült. Lelkes támogatója volt Bős-Nagymarosnak. Tagja volt a Kádár János belügyminiszter által betiltott s majd 25 évvel ezelőtt újraindult MSNP-nek (nem tévesztedő össze az MSZMP-vel). A Kádári konszolidáció idején katedráját visszakapta, emlékét a BME-n márványtábla őrzi. (Székely Tibor). Köszönjük!
A háttérben jól kivehető a Margit híd, a Palatinus házak, de még a "Fehér ház" is.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1951-től Bem rakpart, 1945-től Mónus Illés rakpart, 1874-től Margit rakpart, 1860-as években Donau Zeile (Duna sor), 1850-es években Obere Donau Zeile
  • Forrás: Fortepan.hu (79691), orig: UVATERV
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©