Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1931, Bécsi kapu tér, 1. kerület

További információk a képhez

1931, Bécsi kapu tér, a Budavári Evangélikus templom.
A Budavári Evangélikus templom Buda legrégebbi evangélikus temploma. Budapest I. kerületében, a Bécsi kapu téren áll. 1895-ben épült. Az épületet Kallina Mór tervezte, 1895-ben szentelte fel Sárkány Sámuel, a bányai evangélikus egyházkerület püspöke. 1945-ben, Budapest ostromakor bombatalálat érte a templomot: a homlokzat kivételével szinte minden megsemmisült,
Az újjáépítés terveit Friedrich Lóránt és ifj. Bretz Gyula készítette. A megújult templomot 1948 virágvasárnapján szentelte fel Ordass Lajos püspök.
A templom falán egy bronztábla őrzi Sztehlo Gábor lelkész emlékét.
A templom ma is a Budavári Evangélikus Egyházközség életének központja, vasárnap és ünnepnapokon több istentiszteletet is tartanak. A templommal egybeépült épületszárnyban találhatóak a lelkészlakások, a lelkészi hivatal, gyülekezeti helyiségek, illetve ott működik a Budapesti Németajkú Evangélikus Egyházközség is.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Bécsi kapu tér, Szombati vásárhely, 1320-tól Szombathely, Szombati piac, A16-17.században Bécsi kapu mahalle, 1696-tól Wiener Platz, (Bécsi tér), 1854-től Juden Platz ( Zsidó tér), 1860-as évektől Wiener Tor Platz
  • Forrás: Fortepan.hu (32601), orig: PESTI BRÚNÓ
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©