Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1933 Kapisztrán tér, 1. kerület

További információk a képhez

1933 Kapisztrán tér, háttérben az Országos Levéltár épületével. Ez közgyűjteményi intézet, mely nemzeti kincseknek számító iratokat őriz.
Pecz Samu utolsó, eme nagy műve az Országos Levéltár budai Várban álló épülete volt, aminek megtervezésével már 1898-ban megbízták, de csak 1913-ban kezdték el az építését, és csak halála után készülhetett el Nagy Károly jóvoltából 1939-ben...
Kiemelt szerepet játszott tervezésében az épület áttekinthetősége és tűzbiztossága. Sajnos a bombabiztosság nem.
Az oltásra szánt víz tározóját abba a toronyba helyezte, amibe a kémény is került, így a tárolt matériát megvédte télen a fagy ellen. Annak érdekében, hogy a kéménybe feljutó szikra vagy hamu ne okozzon tüzet, az egész tornyot 76 méter magasra emelte, ahol már nem jelenthetett veszélyt a száraz iratokra. A toronyból szép kilátás nyílik a budai hegyekre, ezért a tetejére erkélyt illesztett. Nem alkalmazott az épületen fát, a tetőszerkezetet is vasbetonból tervezte."

Jelenlegi és régebbi nevei:

1922-től Kapisztrán tér, 1874-től Nándor tér, 1852-től Garnisons Platz (Helyőrség tér), 1835-től Ferdinand Platz (Ferdinánd tér), A XVIII. században még Joseph Platz (József tér) vagy Franziskaner Platz Ferencsesek tere)
  • Forrás: Budapest régi képeken Facebook csoport
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©