Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1930 táján, Alagút utca, 1. kerület

További információk a képhez

1930 táján, Alagút utca, a Philadelphia kávéház.
Nem csalás, nem ámítás, ez is (!) a Philadelphia kávéház.
Hogy, hogyan kerül a Philadelphia kávéház az Alagút utca 3.-ból az Alagút utca 7.-be, azaz a Krisztina tér 1. számú házába, azt nem kis mutatvány volt kinyomozni. A legnagyobb köszönet e rejtvény megfejtésében SALY NOÉMIT illeti, illetve az ő cikkét: A Krisztinaváros és a Philadelphia!
A lényeg röviden: a kávéház az utolsó évtizedére arrébb költözött...
A kép láttán, taxisként elsődlegesen maga, a taxi keltette fel a figyelmemet. A "kolléga" éppen rendelést vesz fel a Droszt Tivadar-féle taxidroszt telefonján. A külső dudás, jobb kormányos, SZABAD, KIS KOCSI talán egy Magomobil...?
A második dolog, a ma is álló házon lévő felirat: Philadelphia. A kávéház felirat ugyan nem látszik. Egyéb, az interneten elérhető a Philadelphia kávéházat ábrázoló képek az Alagút utca 3. számot jelölik. De hogy kerül a Philadelphia kávéház két házzal arrébb, az Alagút utca 7. sz.házba, ami egyidejűleg a Krisztina tér 1. számú ház? Lásd fenn! 
Háttérben a Krisztinavárosi Havas Boldogasszony plébániatemplom.
De még így is maradt megválaszolatlan kérdés. A "balra hajts " idején mit keres a taxi a jobb oldalon? Számomra ez is rejtély...
Az egyetlen válasz az utca egyirányúsága lenne, de ezt kétlem.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Alagút utca
  • Forrás: http://epa.oszk.hu/00000/00003/00011/phila.htm, http://fovarosi.blog.hu/
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©