Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1905, Krisztinaváros, 1. kerület

További információk a képhez

Krisztinaváros. Kiről is kapta a nevét?
Maria Christina Johanna Josepha Antonia főhercegnő. Habsburg–Lotaringiai Mária Krisztina főhercegnő, teljes német nevén Erzherzögin Maria Christina Johanna Josepha Antonia von Österreich. Mária Krisztina és anyja ugyanazon napon, május 13-án születtek, csak negyedszázad eltéréssel. Mária Terézia és Lotaringiai Ferenc István német-római császár ötödikként, 1742-ben született gyermekét a családban ritkán nevezték Mária Krisztinának, inkább Maria-nak vagy (Madame) Miminek hívták.
Krisztinaváros néven először 1772-ben szerepel telekkönyvben.
A dátum megfejtése nem volr egyszerű. Köszönet Várkonyi Gertrúd-nak.
Az érdekességek még csak most jönnek. Balra, középen a Gróf Karátsonyi Jenő (Guidó) palotája. Kicsit jobbra a Vörös béka vendéglő, étterem és söröző. Még jobbra penig a Déli pályaudvar, azaz ennek is a Déli Vasút tulajdonában lévő Buda állomása.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1772-től Krisztinaváros
  • Forrás: Fortepan.hu (115838), orig: SZÉMAN GYÖRGY, Várkonyi Gertrúd
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©