Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

Nándor (Kapisztrán) tér, 1. kerület

További információk a képhez

1890-es évek, Nándor (Kapisztrán) tér, a Nándor laktanya. Ma Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Visnyovszky Leventétől: A jelenlegi Hadtörténeti Múzeum elődje már 1929-ben ide költözött, a nagyközönség számára 1937-ben nyílt meg az első kiállítás. A háborúban az épület és a gyűjtemény is súlyos károkat szenvedett, a múzeum 1949-ben nyitott meg újra, de a nagyrészt az eredeti állapotot visszaállító újjáépítés még mintegy két évtizedig eltartott.
Ui.: Kapisztrán János (Giovanni di Capistrano) (1386-1456): itáliai születésű római katolikus, ferences rendi szerzetes. Az 1456-os nándorfehérvári (ma: Belgrád, Szerbia) győzelemben döntő része volt. Kereszteseivel részt vett a vár védelmében, prédikációival lelkesítette a katonákat. A Római katolikus egyház- XIII. Benedek pápa- 1724-ben szentté avatta. Előtérben kissé balra az Artemisz-kút vagy ismertebb nevén Hébé-kút.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1922-től Kapisztrán tér, 1874-től Nándor tér, 1852-től Garnisons Platz (Helyőrség tér), 1835-től Ferdinand Platz (Ferdinánd tér), A XVIII. században Joseph Platz (József tér) vagy Franziskaner Platz (Ferencesek tere), A XIX. század közepétől Nádor tér, A XVIII. században még: Ferencesek utcája, Barátok utcája, Franziskaner Garten (Ferencesek kertje), 1696-tól Auf der Kayl Preche, Kaiserliche Preche (Breche) (Császárrés), A XVI.-XVII. században Szombathely mahalle (szi), Toprak kuleszi mejdáni (Földbástya tér), A XVI. században Magdolna tér vagy Olasz tér
  • Forrás: Fortepan.hu (82534), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.009, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©