Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1883 táján Vízmű utca (Ybl Miklós tér), 1. kerület

További információk a képhez

1883 táján Vízmű utca (Ybl Miklós tér), a Várkert Kioszk, vadonat újan!
A neve volt Várkert palota és Várkert Kaszinó is. 1875-től 1882-ig épült Ybl Miklós tervei alapján a Várkert Bazárral egy időben a Királyi Palota vízellátási rendszerének gépházának. A kazánház kéményét az épület díszes tornya rejtette.
Főhomlokzata elé 1896-ban állították fel Czigler Győző mészkő talapzatára Mayer Ede: Ybl Miklós szobrát.
1905-ben kávéházként építették újjá, majd 1913-ban zenepavilonná alakították át. 40 évig elegáns café-restaurantként üzemelt. 1961-ben a Dél-Budai Vendéglátóipari Vállalat, 1968-ban a Pannónia Vendéglátóipari Vállalat, 1972-ben pedig az Állami Budapest Táncegyüttes birtokába került. Ezután évekig üresen állt, és rövid idő alatt "száz évet öregedett". 1992-ben teljesen renoválták az épületet. 15 évig a Várkert Kaszinó működött benne.
Talán még napjainkban (2015.10.11.) is eladó 2-3 milliárd körül. 
Senki többet? Harmadszor...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1860-as évektől Vízmű utca, 1906-tól Ybl Miklós tér
  • Forrás: Fortepan.hu (82302), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.06.041, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak."