Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1883, (1906-tól Ybl Miklós tér), 1. kerület

További információk a képhez

1883, (1906-tól Ybl Miklós tér), a Várkert Bazár, szemben a Lánchíd utca házai. Jelen esetben a Hotel Széchenyi. Egy kicsinyt többet Dittrichné Vajtai Zsuzsánna jóvoltából: Gróf Széchenyi Ödön 1868-1870 között Varásdy Lipót tervei alapján egy négyszintes szállodát építtetett fel a telekre, amely eleinte Széchenyi nevet viselte. A hotel építőköveit Drasche Henrik téglagyára szolgáltatta. A népszerű szálló mind a 48 szobáját szecessziós mintájú kályhákkal szerelték fel. 1902-ben Reiprecht Alajos szálloda új tulajdonosa itt komponálta meg a budapesti nemzetközi szállodakongresszus indulóját. A hotelt 1910-ben először Corsóra, majd pedig Fiuméra nevezték át.
Nemcsak a szálló, hanem az egész házsor, a Lánchíd utca páros, Duna felőli oldala elpusztult a 2. világháborúban. 1946-1948 között bontották le.
Bár a volt Fiume Hotel pincerendszerét betemették, egy innen induló hosszú alagút még mindig jól karban van tartva, amely a Várszínház alagsorába fut be. Remélhetőleg ez a műtárgy a Várbazár felújításával szintén megújul majd.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Ybl Miklós tér, 1860-as évektől Vízmű utca
  • Forrás: Fortepan.hu (27731), orig: SCHOCH FRIGYES
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak."