Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1870 táján, az Ördög-árok, 1. kerület

További információk a képhez

1870 táján, az Ördög-árok a Tabánban. A késöbbi Árok utca, ma a Krisztina körút része. Az Ördög-árok egy patak, ami a Budai-hegységben, a Nagykovácsi-medencében ered. Nagykovácsin és a Remete-szurdokon keresztül érkezik Hűvösvölgybe. A Hidász utcától a föld alatt folytatja útját. A Városmajor, a Maros utca, a Vérmező, a Horváth-kert és a Döbrentei tér alatt végigfolyva az Erzsébet híd fölött éri el a Dunát.
A Dunához közel eső részét már igen régen befedték, fölötte lakóházak épültek. A kijjebb eső rész befedésének munkálatait 1873. március 5-én kezdték meg a János hídnál (Horváth-kert).
Ez 1876 júniusára készült el a Vérmezőig.
1878 májusában készült el a Városmajorig tartó szakasz befedése. A közparkra eső szakaszt azonban csak az 1910-es évek végén adták át.
Egy érdekesség: Az 1933 és 1935 között, Árkay Aladár és Bertalan tervei alapján épült Városmajori Jézus Szíve plébániatemplom építése során a beboltozott Ördög-árok miatt kellett elválasztani a templomot a harangtoronytól; a köztük lévő távolságot árkádsorral hidalták át.
A kép tetején a Citadella látható.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1961-től Krisztina körút, 1890-től Krisztina körút, 1888-tól Budai körút, 1875 körül Vérmező út, Graben (árok) út, 1854 előtt Graben Gasse, 1874-től Árok utca, 1836 előtt Sankt Johannes Gasse
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©