Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1950-es évek vége

További információk a képhez

1950-es évek vége, ülőkalauz egy autóbuszon. A Fővárosi Autóbuszüzem (FAÜ) az 1958-tól kezdte alkalmazni az ülőkalauzi rendszert az autóbuszokon. A járműveken hátsó ajtós felszállást vezettek be. Eme ajtó mellett alakították ki a kalauzpultot és az ülést. A villamosokon 1960-tól valósult meg hasonló rendszer. Ez a trolibuszokon is volt, pl.: 74-esen. Ehhez képest frappánsabb a mai első ajtós felszállás, mert nem kell hozzá kalauz, hanem maga a jármű vezetője ellenőrizheti az utazás jogosultságát. Már, amikor megteheti...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1958-tól ülőkalauz
  • Forrás: Földalatti Vasúti Múzeum, saját
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©