Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1885-1910, A lóvasút és a -különböző (több)- villamos vasút viszonylat jelzései

További információk a képhez

1885-1910, A lóvasút és a -különböző (több)- villamos vasút viszonylat jelzései.
Kezdetben voltak a dinoszauruszok...Múlt, múlt az idő és egyszercsak Magyarországon először 1827-ben a Pest-Kőbánya között próbálták ki a lóvasúti közlekedést. Ez nem vált be: 1828-ban felszámolták.
Később, Pesten a Pesti Közúti Vaspálya Társaság (PKVT) indított először közforgalmú lóvasúti szolgáltatást Pest, Széna tér (ma Kálvin tér) és Újpest, Városkapu (ma Újpest-Városkapu metrómegálló) között 1866. július 30-án. Csodálatos módon az újpesti épület a mai napig megvan, igaz már másra használják.
Itt az 1885-ben még szolgálatot teljesítő Lóvasút járatok "iránymutató jelvényeit láthatjuk a kép bal oldalán. A lóvasutakat elkezdte felváltani a villamos vasút. (Volt egy köztes időszak is, amikor a gőzhajtással is próbálkoztak.) Ezen járatoknak már nem zászlócskák, hanem egy körbe illesztett alakzat volt a jele (jobb lodalon). Lévén akkoriban több villamos társaság versengett az utazóközönség kegyeiért, a jeleket már nem nagyon tudta követni egy egyszerű halandó... Ezért 1910-ben egyszerűsítették a járatok jelzéseit: számokat kaptak! Hogy ezt miért tartott ilyen sokára feltalálni, arra eklépzelésem sincs...
Szóval a zászlók után a körök, aztán pedig a számok.
Utóirat: Nagy tisztelője vagyok Ráday Mihály munkásságának. De itt hadd osszam meg a már régóta meglévő dilemmámat a Tisztelt Látogatókkal! A Boráros tér történetének kapcsán sem a könyvében, sem máshol nem találtam utalást a Borárus szóra. Pedig a téren ott van a Borárus-szoborkompozíció (Varga Imre, 1983). És, ami még elgondolkodtatóbb, az a képen látható (a BVVV által, a BORÁRUS-TÉR-KIRÁLY UTCZA között üzemeltetett járat jelzése melletti információ! Ugye látható: BORÁRUS-TÉR....

  • Forrás: Budapest régi képeken Facebook csoport, Dr. Kazinczy László - Városi közlekedés
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©